1. Седиште: Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет Чачак,
Катедра за биологију, микробиолошку биотехнологију
и заштиту биљака и производа,
2. Руководилац: Проф. др Лека Мандић
3. Истраживачи: проф. др Драгутин А. Ђукић
др Лека Г. Мандић
др Горан Мароквић
др Драго Милошевић
4. Остало особље
Лаборанти: Љиљана Милетић
5. Задатак
У Лабораторији за микробиологију се врше испитивања која се базирају на издвајању чистих култура микроорганизама, изучавању морфолошко-одгајивачких и других особина микроорганизама значајних за пољопривредну производњу и обуку студената за рад у савременим погонима за производњу и прераду хране. Ту се врше испитивања бројности и ензимске активности појединих систематских и физиолошких група микроорганизама у различитим биогеосферама (земљиште, вода, ваздух, и биолошки материјал). У циљу израде дипломских, специјалистичких, магистарских и докторских теза, и интерних анализа лабораторија је оспособљена и за анализу животних намирница биљног и животињског порекла.
Што се тиче анализа земљишта, у микробиолошкој лабораторији се врши одређивање бројности микророргнизама (укупне бројности микроорганизама, бројности земљишних гљива, актиномицета, амонификатора, азотофиксатора, олигонитрофила, нитрификатора, целулолизатора, амилолизатора и др.), и њихове активности (целулолитска активност, протеолитска и уреолитска активност, активност амилаза и др). Слични параметри се анализирају и у другим биогеосферама. На основу свих ових параметра врши се оцена продуктивности и биолошког статуса наведених средина.
Поред тога, у анализи животних намирница, као и производњи животних намирница, посебан акценат се даје на анализу присуства појединих патогених и токсиногених врста микроорганизама.
У прилогу 1 овог елабората дате су врсте и методе испитивања различитих материјала које се врше у Микробиолошкој лабораторији
6. Оспособљеност лабораторије
Лабораторија је, како својом техичком и материјалном опремљеношћу, тако и кадровским саставом, оспособљена да изврши наведена испитивања.
7. Студијски програми и предмети који користе Лабораторију
Следећи студијски програми и предмети користе Лабораторију:
(а) основне академске студије - Микробиологија, Индустријска микробиологија, Микробиологија хране, Микробиологија воде и санитација у производњи хране, Микроорганизми и алтернативна пољопривреда (проф. др Драгутин Ђукић, др Лека Мандић); Биологија (др Предраг Вељовић, др Горан Марковић); Фитопатологија (др Драго милошевић);
(б) дипломске академске - мастер - Еколошка микробиологија (проф. др Драгутин Ђукић, др Лека Мандић);
(в) докторске студијске програме - Регулација микробиолошке активности земљишта, Биодиверзитет микроорганизама, Микробиологија хране (проф. др Драгутин Ђукић, др Лека Мандић)
8. Простор и локација лабораторије
8.1. Простор, површина и намена
Лабораторија за микробиологију располаже са ????????????? радне површин и чине је два дела, радна соба и помоћна просторија (Слика 1). Радна соба површине ????????? представља простор у којем се врше анализе различитих стерилно узетих узорака, инкубација микроорганизама и њихова детерминација, чување реагенаса, хемикалија и посуђа. Помоћна просторија површине ????????? служи за припрему узорака за анализу, припрему, кување и стерилизацију хранљивих подлога, прање посуђа и уништавање употребљеног материјала,.
Одржавање чистоће и потребне стерилности лабораторијског простора и опреме обавља се редовно.
9. Локација лабораторије
Лабораторија се налази у приземљу у левом павињону Агрономског факултета у Чачку.
10. Oпрema
Лабораторија је снабдевена потребном опремом за анализу, узорковање, као и пратећим прибором и материјалом. У лабораторији се води рачуна о редовној набавци нове опреме, одржавању, еталонирању, као и специфичним обукама особља. Опремом рукују лица обучена за рад.
Важнија опрема је наведена у Табели 1.
Табела 1. Важнија опрема
Аутоклав |
Sutjeska, Beograd |
Влажна стерилизација микробиолошких подлога и материјала при повишеном притиску |
1 |
Ламинар комора |
IBK 1H2, Iskra |
Стерилно засејавање хранљивих подлога |
1 |
Термостат комора |
Termo 120. DEMA, Ilirska Bistrica |
Инкубација засејаног микробиолошког материјала |
1 |
Центрифуга |
LC 320, Tehnica - Železniki |
Издвајање производа метаболизма м.о. из течног раствора |
1 |
Суви стерлизатор |
ST - 06, Instrumentaria - Zagreb |
Стерилизација стакленог материјала и другог прибора отпорног на високе притиске |
1 |
Водено купатило |
TKST |
Припрема микробиолошких раствора, тиндализација |
1 |
Механичка тресилица |
THYS 2, Veb MLW, Labortchnik Ilmenau |
Припрема узорака за засејавање |
1 |
Турбидиметар |
1680 HACh Chemical Company |
Праћење процеса ферментације |
1 |
Бројач колонија |
EŠKO 3 Tehnica - Železniki |
Бројање израслих колонија м.о. |
1 |
Бинокуларни стерео микроскоп |
Studar MB-310 |
Преглед различитих представника м.о. |
1 |
Магнетна мешалица |
MM 530, Tehnica - Železniki |
Припрема узорака за засејавање |
1 |
Техничка вага |
EW 150-3M, Kern GmBH |
Припрема подлога и раствора |
1 |
Прилог 1.
Врсте и методе испитивања различитих материјала које се врше у Микробиолошкој лабораторији
Број. |
Предмет испитивања Материјал/производ |
Област испитивања |
Врста испитивања или карактеристика која се мери |
Метода испитивања |
1. |
Земљиште |
Број микроорганизама |
Укупан број |
Индиректни метод засејавања на земљишном агару (Pochon, tardieux, 1962) |
Гљива |
Индиректни метод засејавања на Чапековом агару |
|||
Актиномицета |
Индиректни метод засејавања на синтетичком агару |
|||
Целулолизатора |
Индиректни метод засејавања на Waksman-Carey подлози |
|||
Aminifikatora |
Индиректни метод засејавања на MPA агару |
|||
Азотобактер |
Индиректни метод засејавања на Фјодоровој подлози |
|||
Олигонитрофили |
Индиректни метод засејавања на Фјодоровој подлози |
|||
Амилолизатори |
Индиректни метод засејавања на скробном агару |
|||
Ензимска активност |
Протеиназа |
Метод Ромејка, 1969 |
||
Уреаза |
Метод Tabatabai, 1972 |
|||
2. |
Вода |
Број микроорганизама |
Укупан број |
Индиректни метод засејавања на МПА подлози |
Гљива |
Индиректни метод засејавања на Чапековој подлози |
|||
Salmonella |
Службеми лист СФРЈ, 25, 1980. |
|||
E. coli |
Службеми лист СФРЈ, 25, 1980. |
|||
3. |
Животне намирнице, млеко, месо, јаја |
Број микроорганизама |
Укупан број |
Службеми лист СФРЈ, 25, 1980., метод 1 |
Salmonella |
Службеми лист СФРЈ, 25, 1980., метод 8 |
|||
Сулфиторедукујуће клостридије |
Службеми лист СФРЈ, 25, 1980., метод 10 |
|||
E. coli |
Службеми лист СФРЈ, 25, 1980., метод 12 |
|||
Плесни и квасци |
Службеми лист СФРЈ, 25, 1980., метод 4 |
|||
4. |
Ваздух |
Број микроорганизама |
Укупан број |
Седиментациони метод |
5. |
Сточна храна |
Број микроорганизама |
Укупан број |
Службеми лист СФРЈ, 15, 1987. |
Salmonella |
Службеми лист СФРЈ, 15, 1987. |
|||
Сулфиторедукујуће клостридије |
Службеми лист СФРЈ, 15, 1987. |
|||
Плесни и квасци |
Службеми лист СФРЈ, 15, 1987. |
|||
E. coli |
Службеми лист СФРЈ, 15, 1987. |