Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 

Студенти 4.године смера Прехрамбена технологија10.новембра 2023. обишли су погоне шећеране у Ковачици „Sunoko“ https://www.sunoko.rs/proizvodni-centri/kovacica/ и фабрике за скробарску прераду кукуруза „Јабука“ у Панчеву https://www.skrobarajabuka.rs/. Кампања прераде шећерне репе била је у току, због чега се могао стећи увид у пријем и узорковање шећерне репе и увид у рад појединих погона за прераду, упознавање са лабораторијском контролом међупроизвода, готових и нуспроизвода. Уз сахарозу као примарни производ, шећерана производи меласу и репине резанце. Обиласком фабрике за прераду кукуруза у скроб, студенти су се упознали са начином мокре прераде кукуруза и добијањем скроба као финалног прпоизвода и његовом даљом прерадом у скробне хидролизате и модификате. Поред скроба фабрика на тржиште пласира и нуспроизводе: кукурузну клицу, мекиње и глутен.

Захваљујемо технолозима који су несебично пренели своја знања и искуства студентима, као и управи обе фабрике који су омогућили посету.

Poseta fabrici 01

Poseta fabrici 02